Att anlägga en trädgård


För den som är intresserad av blommor och växter och har ett hus med en stor tomt kanske en bra idé kan vara att anlägga en trädgård. Visst krävs det en hel del arbete och tålamod, men resultatet om man verkligen är villig att lägga ner tid kan faktiskt bli riktigt bra och sedan har man kanske en riktigt fin och trevlig trädgård att sköta om och visa upp för sina trädgårdsintresserade vänner.

När man ska anlägga en trädgård är det som sagt viktigt att man har tålamod och inser att det kommer att ta både planering och tid innan den ser ut som en riktig ”TV-trädgård”.

Ett bra tips är att inte ta bort allting som finns på tomten utan att utnyttja exempelvis redan befintliga träd och stenar och låta dessa bli en del av den nya trädgården. Viktigt är också att planera och göra skisser över den nya trädgården, gärna så detaljerat som möjligt.

Ska man anlägga en trädgård är det så klart viktigt att man har bra redskap och utrustning för att arbetet skall bli så bra som möjligt. Bra spadar är ett måste och satsa gärna på fyra-fem spadar i lite olika storlekar så att alla eventuella behov kan täckas. Även krattor, hackor och sekatörer av olika slag är jättebra att ha.

En trädgård har inte samma jord överallt, utan det skiftar från ena området till ett annat. För att dina växter ska trivas så bra som möjligt kan man kolla upp vilken uppbyggnad jorden har och planera och plantera därefter.

Välj ut tre-fyra platser och gräv upp lite jord. Använd stora, genomskinliga glasburkar och fyll dem till hälften med jord. Fyll resten med vatten. Nu gäller det att skaka och skaka ordentligt. Det kommer att ta ett tag innan alla partiklar har lösts upp med vatten. Därefter får man vänta några timmar tills partiklarna lägger sig. De kommer då att dela upp sig i skikt: grus längst ner, sedan fin jord och överst har du lera.

Är lerskiktet störst har du bra, näringsrik jord. Där kan du plantera växter som behöver mycket näring och nästan konstant fukt eftersom det är det jorden ger. Är det mest bara grus och sand ska man istället plantera växter som gillar det torrt och med mindre näring.

När du anlagt din trädgård så är det dags att dekorera efter tycke och smak. Det finns många trevliga saker att dekorera med, en klassiker är exempelvis soluret. Andra tips på dekorationer att ha i sin trädgård är exempelvis stenar, gärna vita, fågelbad, fågelmatare, dammar och fontäner, oljelyktor, krukor och korgar, annan belysning samt möbler av olika slag. Precis som med all annan typ av inredning är det i princip bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med sin trädgård.