Översvämning och vattenskada


Vårfloderna är ibland bovarna bland vattenskadade fastigheter. Även stora regnmängder kan ställa till det för oss, och om olyckan skulle vara framme och vattenflödet enormt så kan det bli besvärligt ibland.

Vattenfylld källareFör det mesta så brukar det gå bra och inget händer, men skulle det vara mycket vatten i omlopp så kan det vara bra att tänka på vissa saker för att underlätta och kanske till och med förhindra vattenskador. Skulle ni uppleva en risk för översvämning i er källare så flytta på alla lösa föremål högre upp i huset och se till att dokumentera källaren innan med bilder som kan vara bra att ha om du begär ersättning från försäkringsbolaget. Kontrollera omgivningarna hur vattenstånden är i närliggande vattendrag. Se även till att ström är totalt bruten med källarplanet så inget händer, absolut ingen ström får finnas in i källaren.

Skulle olyckan vara framme så kan en länspump eller dränkbar pump vara bra att ha till hands. Den dränkbara pumpen kan forsla bort vattnet från källare riktigt snabbt så du får ställa in avfuktare som torkar ur all fukt ur din källare. Hos företaget Amas.se hittar du en dränkbar pump som klarar det mesta, det kan vara frågan om översvämning i källaren eller om du ska tömma ett dike eller stor vattenansamling någonstans.

Efter åtgärder med urpumpning av vattnet så gäller det att minska risken för mer skador och att ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Anmäl din skada till försäkringsbolaget som ger dig den information och hjälp du behöver vid vatten eller fuktskador. Ställ in avfuktare i det rum som är skadat. Eventuellt kan försäkringsbolaget ställa upp med avfuktare, så kolla upp det. Se även till att vädra ordentligt så kan det hjälpa till med att torka. Fotografera även skadorna så du har före och efter bilder att jämföra med hur det såg ut innan vattenskada och efter.