Passar det med en uteplats?


Innan man börjar bygga en uteplats är det viktigt att man spenderat en del tid där för att få en bra uppfattning om saker som soltid, vind, insyn och liknande faktorer. Ställ ut ett par stolar och ett bord och tillbringa lite tid där för att se hur passande det skulle vara för en uteplats. Är det inte så bra underlag där kan man bara lägga ut en plywoodskiva att ställa möblerna på först.

261627-garden-furnitureNär det kommer till planeringen av storleken kan man ofta lägga till lite om det går, man ångrar sällan att det blir lite större och det kommer inte att kosta mycket extra. Redan i planeringsstadiet kan man även tänka på eventuellt solskydd, saker som markis, ribbverk med eller utan växter, till och med en pergola kan vara möjligt att ha på uteplatsen.

Vilket material man bör använda sig av kommer att bero stort på vilket typ av hus man har. Har man ett torp eller äldre trähus kan man överväga att anlägga en uteplats med grus, så länge man väljer en grussort som är skönt att på barfota på. Ett trähus med granitsockel eller tegelhus gör sig väldigt bra med en uteplats i sten, för andra typer av trähus är en uteplats av trä mer passande. Är det ett putsat hus kan man faktiskt välja fritt mellan trä och sten, man kan till och med blanda.

En uteplats är även ett bra ställe att odla både växter och grönsaker på, fröer kan man lätt köpa över nätet idag, de kommer oftast med instruktioner om vilken typ av jord man bör använda, vilket tid på året de bör sås och hur man ska vattna dem, så det kommer inte att kräva något direkt förkunskap, så länge man kan följa instruktioner kan man lätt fixa en uteplats med fina vår- och sommarblommor blandat med kanske en tomatplanta eller två.