Renovering och städning


Renovering kan variera stort i skala från projekt till projekt. Och det finns mycket att tänka på för att tackla en renovering på rätt sätt. En faktor man dock inte ska glömma bort är städningen. Både under tiden och efteråt.

Långvariga renoveringar kan ofta skapa en hel del röra i ett rum. Att hålla denna under kontroll kan till att börja med underlätta själva jobbet. Men det kan också vara viktigt för att hålla en god inomhusmiljö.

Damm och andra partiklar börjar lätt yra omkring i luften under många renoveringsprojekt. Mest troligt är det inget man egentligen vill andas in. En ansiktsmask är ett bra första skydd mot detta medan man jobbar. Men att sedan försöka bli kvitt dammet och andra partiklar när man är färdig för dagen kan vara en mycket god idé, även om jobbet inte är helt klart.

Under dessa arbetsförhållanden är det ofta smart att förhindra dammet och liknande att spridas till andra rum. Har man inga dörrar man kan stänga kan man istället vilja sätta upp plast för dörröppningarna. Att vädra rummet emellanåt är dock rekommenderat.

På tal om att vädra kommer man mest troligt behöva rengöra fönstren ordentligt också när renoveringen är färdig. Beroende på naturen av renoveringen kan detta ibland kräva mer arbete än normalt. Men i värsta fall kan man alltid anlita någon för jobbet.

När renoveringen äntligen är avslutat har man ofta lite extra städning att göra. Har man dock sett till att hålla efter under tiden kommer arbetet i regel inte vara så illa. Men det är fortfarande något som måste göras ordentligt om man vill få bort allt som satt sig i rummet.

Att tänka på städningen efter en omfattande renovering som en form av storstädning är rekommenderat. Att försöka komma in i varje skrymsle och vrå är det bästa sättet att få bort alla spår från renoveringsarbetet.