Bygga stuga


 En stuga eller fritidshus ger dig alltid en destination när det är dags att åka på semester eller en miniweekend. Det är också en investering och en fristad för dig som vill komma bort från vardagsstressen. Men fram till att stugan står klar kan det kännas stressigt och du kommer säkert att stöta på en del förseningar och problem.

Bygglov

Det första man ska skaffa är bygglovet. Det är lättast att ringa din kommun eller kolla på deras hemsida efter information. Har ni köpt en tomt brukar bygglov för en viss storlek ingå.Innan ni ansöker om bygglov ska ni ha en klar design. Det viktigaste är att du vet vilken storlek du vill ha innan du skickar in pappren.Att söka bygglov är ganska krångligt. Du behöver ha med en konstruktionsritning och informationen om hur grunden byggs och ser ut. Ritningarna på huset behöver inte ritas av en arkitekt, men det skadar naturligtvis inte att låta en professionell ta hand om det.

Hur man bygger

Vissa personer vill ha en stuga som de kan arbeta på medan de är där, såsom att måla och fixa en uteplats. Andra vill ha ett simpelt, underhållsfritt sommarhem.Hur man än väljer att ska man vara medveten om vilka konstruktionskrav som finns i Sverige. Man måste bygga enligt en viss standard, såsom att det ska vara tätt och fuktsäktert.

Vad får man göra själv?

Det finns i princip bara en sak som man inte får göra själv när man bygger ett hus och det är att dra elen. Det behöver alltid överlåtas till en certifierad elektriker. Avlopp och skorstensbyggen får man ta hand om själv, men det är ett stort jobb och ansvar. Om någonting visar sig ha blivit fel är det otroligt dyrt att åtgärda i efterhand. Man brukar rekommendera att man lejer bort dessa saker till specialister.

Finansiering

Att bygga är inte bara att hitta en tomt, välja hus, göra ritningar, köpa material och anlita hantverkare. Det behövs även pengar att betala med. Vissa har medel sparade och kan använda dem för att bekosta bygget, medan de flesta av oss behöver hjälp med finansieringen. Ofta har vi en del av kapitalet, men behöver lån på den resterande delen av byggkostnaden.

  • Bank. Om ditt fritidshus ligger i ett attraktivt område går det för det mesta att få lån genom din bank. Då förutsättningarna är så olika från hus till hus blir villkoren i regel en förhandling med banken.
  • Finansbolag. De kräver i allmänhet mindre säkerhet, men kan ibland vara betydligt dyrare än banklån.
  • Släkt och vänner. Du kanske har fått lån av din bank, men inte hela beloppet. Då kan det vara värt att undersöka om någon bland släkt och vänner kan hjälpa till med att låna ut det som fattas.

Att tänka på

Det kommer att tillkomma många kostnader när man väljer att bygga själv, även om det bara är ett litet hus.Tänk bara på verktygen som du kommer att behöva. Cementblandare, grävmaskiner, gersågar och andra stora maskiner är bäst att hyra. Grävmaskiner och liknande kan man hyra hos Amas. När man hyr är det också viktigt att man håller sig enligt sitt eget schema, det blir kostsamt om man måste förlänga hyrestiden för att man ligger efter planeringen.Överskatta gärna hur lång tid det kommer att ta, för förseningar är nästan oundvikliga. Leveranser kommer att bli försenade, ni stöter på ett problem eller ett litet projekt tar mycket mer tid än ni förväntat… dessa saker, förhoppningsvis inte alla, kommer att ske under processen och då är det bättre att man har lite extra tid inplanerat än att se hela planeringen spricka.