Säkra ditt hem


Det här med säkerhet är något som ofta i all hast glöms bort, tyvärr. Att vara uppmärksam kan vara oerhört viktigt och i vissa tillfällen rädda liv på de enklaste sätten som att äga en brandvarnare. Säkerhet skall tas på största allvar, och att lägga lite tid och pengar på att säkra sitt hem (som säkrar er själva!) är en självklarhet.

Brandsäkerhet

Brandsäkerhet – På checklistan står först och främst brandvarnare. Snåla inte med detta och tro att det räcker med en enda i ett stort hus – ha MINST en på varje våning och helst några fler. Bättre för många än för få. Var noga med att byta batterier när de tar slut. Nästa grej på listan är en brandsläckare som bör stå på ett lättåtkomligt ställe och där alla i hemmet vet vad den finns och hur de fungerar. Förvara även en brandfilt i närheten.En inte allt för dum idé är att ha en årlig brandövning med de som bor i huset. Låt en av er styra upp det (eller ni kanske känner en brandman?) och gör det till en kul men ändå allvarlig grej. Har ni barn kan detta vara oerhört lärorikt!På www.brandskyddsforeningen.se kan man läsa mer och även beställa böcker om hur man förebygger brand i hemmet.

Larmskydd

Larm och inbrott – Idag finns möjligheten att säkra sitt hem med olika sorters larmsystem. Det finns de med kameror och utan och de flesta fungerar som så att man larmar innan man går hemifrån och sedan larmar man av när man kommer hem. Om larmet skulle gå är det kopplat till ett eller flera telefonnummer, till exempel till alla vuxna i huset plus en granne. Larmsystem som har kameror skickar bilder direkt till din telefon där du kan se vad som pågår och sedan larma.På homealarm.se kan du läsa mer om larm, vilka typer som finns och hur de fungerar.Olika typer av larm är (ett helt larmsystem kan innehålla fler än en del):

  • Rörelsedetektorn – finns olika varianter och vissa är mer avancerade än andra för tex större ytor.
  • Glasdetektor – Även här finns olika varianter av storlek och så vidare. Larmet utlöses när ett fönster krossas.
  • Rökmaskin – Detta innebär att när larmet går fylls lokalen med rök så att tjuvarna får svårigheter att se vart de rör sig någonstans. Oerhört effektivt sätt att stoppa inbrottet.

Att säkra sitt hem kan lätt läggas på hyllan – gör det redan idag! Prioritera säkerheten framför allt annat. Det är inte värt att till exempel inte ha en brandvarnare. Var förnuftig!