Tak


Att renovera sitt tak är förmodligen det du gör en gång på din bostad. Så planera din takrenovering noga, kolla upp först med din kommun vad som gäller. Vilka bygglov som eventuellt måste fixas innan du kan börja med själva renoveringen. Du kontaktar den som handlägger bygglovsfrågor i din kommun, så får du svar på vad som gäller. PlåttakFalsat är ett företag som tillverkar plåttak till en mycket rimlig kostnad jämfört med andra tak. Företaget levererar sina produkter över hela Sverige så det spelar ingen roll om du bor längst i norr eller i söder så skickas taket till dig via lastbil. Allt paketeras som ska vara med för montering av taket och skickas samtidigt. Du skickar en ritning på ditt tak med alla mått så räknar Falsat ut vad taket kommer att kosta med tillbehör och allt inklusive frakt. När du väl fått ditt tak levererat så väljer du själv att montera ditt tak själv, du hittar instruktioner på Falsats hemsida hur du mäter och monterar ditt tak. Har du inte kunskapen om hur du gör så kan du anlita professionella takläggare som gör jobbet åt dig.

Olika typer av tak

  • PlåttakNär det är klart att du kommer att byta ut dit tak är det ju frågan vilket material du ska välja. Ska det vara modernt, ska det vara enkelt att underhålla eller ska det vara traditionellt. Mycket beror på vilken budget du har och hur du vill att ditt tak ska se ut. Du kan lägga detta plåttak både på spontat underlag med papp eller lägga det direkt på läktat underlag om det redan finns på din takkonstruktion. Plåttaket kan köpas i olika kvalité och vill du att det ska se ut som gammaldags taktegel så finns det också.
  • LertegelTegeltak har varit det mest klassiska när det gäller tak på fastigheter och bostäder. Du känner igen det på den klassiska röda färgen och det tillverkas än idag, leran formas i speciella pressar och torkas. Nu för tiden så kan du få taktegel i andra färger än det klassiska rött, som svart till exempel som på bilden här under. När leran torkat så bränns dessa i väldigt hög temperatur och blir hårda. Man lägger teglet på läktat underlag och för att få bästa resultat så bör taket luta ungefär 14 grader för att nederbörd som snö och regn lätt ska rinna av. En av fördelarna med taktegel är utseendet, det blir klassiskt snyggt som det alltid har gjort under en väldigt lång period.
  • TakpappTill vissa byggnader så används det takpapp, och visst det är ett känsligt material. Men med rätt hantering och att pappen läggs på rätt sätt så kan det vara riktigt snyggt. Har man ett platt tak, till exempel ett garagetak så kan det vara rent ekonomist att välja takpapp då det är absolut det billigaste alternativet. Takpappen uppfanns i Sverige 1759 och då var det skivor i storleken 75×75 cm som smordes in i olja och las på taken, på allt strödde man små krossade stenar. Utvecklingen av takpappen gjordes och tjära började användas och runt mitte på 1800-talet så kom de första rullarna med tjärpapp. Detta krävde oerhört mycket underhåll då de var tvungna att tjära det varje år. Idag så är det en teknologisk produkt med polyesterväv, men även med glasfiber som armering.