Dolda eller oförutsedda fel


Då man äger eller ska köpa ett hus bör man vara medveten om att det kan finnsas så kallade dolda fel, eller fel som inte med blotta ögat är så lätt att upptäcka. En första anblick av en villa kan säga något helt annat än om man går igenom den och kollar på de fel som kan finnas. Några av de vanligaste felen som kan förekomma är mögel och fuktskador och dessa förekommer ofta i badrum, tvättstugor eller källare.

Mögel

Mögel i hemmet är vanligare än vad många tror. Normalt finns det mögelsporer överallt men det är när de får tillräckligt med fukt som de börjar växa och orsaka stora problem i hemmet. Det är inte alltid så lätt att hitta att man har mögel i hemmet, vissa sorter syns direkt medan andra inte syns alls. Oftast är det via lukten man märker att man har mögel i ett hem, det luktar ofta unket, lite ”källarlukt”. Upptäcker man inte lukten i tid är det lätt att man blir hemmablind och inte känner lukten, att det är något utomstående som påpekar att det blivit en konstig lukt i hemmet. Mögel är inte hälsosamt att vistas med och förekommer det mögel i ett hem måste det åtgärdas, annars kan familjemedlemmarna i längden bli sjuka. Upptäcker man mögel är det bra att kontakta en mögelkonsult för att få hjälp att lokalisera problemet samt hjälp hur man på bästa sätt ska åtgärda det. Det som är viktigt att vara medveten om är att om det finns mögel, finns det troligtvis för mycket fukt i hemmet, kanske till och med en fuktskada.

Fukt- eller vattenskada

Et av de vanligaste skadorna i ett hem är vattenskador och fuktskador. Vad som skiljer dessa två åt är att vattenskador orsakas av rinnande vatten medan fuktskador förekommer av fukt, det vill säga vatten i ångfas, den luftfuktighet som finns på den aktuella platsen.  Kommer det en vattenskada i hemmet brukar det lätt ses på golven, har du ett parkett eller klickgolv brukar golvet svälla och bukta upp. Förekommer det på en plastmatta brukar denna släppa eller bli missfärgad av fukten.

För att hitta en fuktskada mäter man luftfuktigheten på den misstänkta platsen. Fuktskador är vanligt förekommande i källare där det kanske inte finns en fungerande dränering vilket gör att vatten utifrån tränger genom väggarna och kommer in i huset. Ofta upptäcks fuktskada i och med att det bildas mögel på den aktuella platsen. För att undvika fuktskador är det bra att ha luftavfuktare i de utrymmen i hemmet som det lätt blir fuktigt i, så som källare och tvättstuga eller badrum. Det är också bra att se till att dessa platser är väl uppvärmda, värmen gör att luften blir torrare. Vare sig man får en vattenskada eller fuktskada bör man kontakta sitt försäkringsbolag för att gå igenom de skadade utrymmena och se hur stor skadan är, samt hur den på bästa sätt ska åtgärdas.