Drickbart vatten?


Bor du i ett område där vattnet inte sköts kommunalt utan från en lokal brunn? Ta inga risker – gör en vattenanalys för att ta reda på om vattnet du dricker varje dag inte är farligt för din hälsa.

Gratis vattenanalys finns att hitta på internet och detta visar bland annat om vattnet innehåller:

  • rent vattenJärn – Om det finns järn i vattnet kan det smaka lite metalliskt samt ge bruna fläckar på tallrikar, tvätt och i duschen.
  • Hårdet – Detta innebär att vattnet innehåller kalk. Kalk kan ge vita avlagringar på samma sätt som järn i både tvätt och dusch samt även i rören.
  • Mangan – Detta kan ge svarta beläggningar.
  • Nitrat – Vatten som innehåller en halt över 50mg/liter ska man inte ge till barn under ett år, då detta kan ge ökad risk för försämrad syreupptagning i blodet.
  • PH-värde – Eller ’’surt vatten’’ som man även säger, kan ge diarrée, eksem och till och med grönt hår. Låter som i en skräckfilm men det är sant.

Detta är några av de saker som kollas när man gör en vattenanalys – tillsammans med några fler grund saker. Vill man ha en ännu utförligare analys av sitt vatten kan man få det till ett bra pris. För att få en gratis vattenanalys ska misstankar om problem ligga bakom.

Om man genom sin vattenanalys får veta att det innehåller för höga halter av vissa ämnen finns det olika åtgärder att tillämpa. Har man för höga halter av järn och mangan kan man köpa ett vattenfilter för just detta. Det finns även vattenfilter som renar från hårdhet, och ett annat filter för nitrat. Det finns även dricksvattenrenare som renar en viss mängd liter per dygn (upp till 1000 L) och som renar från i princip allt.