Fixa innan vintern


Sommaren övergår nu till höst och för många betyder det att snart är vintern här. För hemmafixaren blir det svårt att fixa allt som fixas skall med snö och minusgrader ute. Så passa på att fixa detta under hösten om det inte redan är gjort. 

Måla

Vill du måla fasaden så finns det ännu tid. Man brukar inte rekommendera att måla i stark sol så nu är det ytterst lämpligt att måla om huset. Det finns fortfarande värme i luften men solen är inte lika stark och brännande.

Om man googlar runt lite grann kan man enkelt hitta många målerifirmor som kan ta sig an jobbet. Har man ett tvåplanshus kan det verkligen underlätta då man själv inte behöver skaffa och sätta upp ställningar för att nå nocken. Det spelar heller ingen roll vart man bort, det finns alltid en målerifirma som kan ställa upp. Du kan bo i Kungsbacka eller norra Norrland och fortfarande hitta en firma.

Var bara noga med att skaffa referenser, jämföra pris och komma överens om vad som ska ingå i priset!

Leta efter fuktskador

Har du inte dränerat huset än så är det dags. Snart kommer frosten och marken blir svårarbetad. Det är inte bra för ett hus som behöver dräneras att gå igenom en vinter för mycket. När snön börjar smälta blir det mycket vatten i jorden som kan tränga in genom grunden och orsaka stora fuktskador.

Andra fuktskador att se över är krypgrunden, om du har en. Den ska man hålla noga koll på. Anticimex estimerar att så mycket som vartannat hem med krypgrund kommer att få problem med fukt. Då spelar det ingen roll hur nytt eller gammalt huset är. Alla kan drabbas. Så ta en extra titt under huset innan snön börja falla.

Se över taket

Det kan vara bra att kontrollera taket både utvändigt och invändigt, hittar man några skador är det bäst att få dessa åtgärdade innan vinter kommer, det blir betydligt besvärligare att göra reparationer och liknande då. Har man tegelplattor är det även rekommenderat att man tar bort mossa som finns på plattorna, annars löper man risken att de spricker.

I samband med taken ska man även rensa takrännor och stuprör från löv och allt annat som kan tänkas fastna däri. Detta för att inte vattnet som redan finns i rännorna och rören ska frysa, rör och rännor kan faktiskt frysa sönder annars.

Skorstenar och ventiler på taken kan även behövas ses över och förberedas inför vintern. Man kan till exempel placera gallernät över båda för att hindra att fåglar och skadedjur söker sig in i dessa då temperaturen faller. Möss kan ta sig igenom hål så små som 6-8 millimeter, så använd galler med väldigt små öppningar.