Flytta utomlands


Att flytta utomlands är något många svenskar har gjort genom tiderna. Idag beräknas det vara så mycket som sju procent av den svenska befolkningen som bor utomlands. Denna beräkning kommer från 2017, vilket då betydde omkring 660 000 svenskar.

De flesta som kommer på idén att flytta utomlands har oftast redan ett land i åtanke. Men de som fortfarande väljer bland olika länder kan alltid titta på några av favoriterna bland andra svenskar. Spanien har länge varit ett populärt land att bosätta sig i, men det finns också många som flyttar till både USA och England.

Innan man flyttar måste man se till att meddela Skatteverket först. Det är också viktigt att bokföra sig i det nya landet. Flyttar man inom EU är det en i regel betydligt enklare process än utanför. Inom EU behöver man heller inte ett uppehållstillstånd för att få jobba.

Att flytta utomlands betyder inte att man förlorar sitt medborgarskap i Sverige. Och eftersom man behåller detta har man även kvar rätten att rösta i riksdagsvalet. Men då man inte längre kommer betala skatt i Sverige kommer man inte få någon garantipension. Vilket gör det viktigare än någonsin att pensionsspara själv.

Beroende på var man flyttar kan man också behöva skaffa en privat sjukförsäkring. Det är många länder som inte har ett liknande sjukvårdssystem som Sverige.