Gör det själv-idéer


Ibland är kontot tomt men det kliar i inredningsfingrarna. Då kan det vara dags att se sig runt och göra några saker själv. Det är oftast billigare och skapar en väldigt personlig möbel.

Göra om soffbordet

Du kan enkelt skapa en ny design på soffbordet med lite överbliven kakel som du  kanske har hemma eller så köper du en förpackning.

Täck bordskivan i fix, ett 2 centimeter tjock lager borde räcka, och placera ut kakelbitarna. Om du vill kan du krossa kakelbitarna först och på så sätt skapa ett vackert mosaikbord.

Efter du har placerat ut bitarna och de sitter fast, lägger du på ett foglager som ger en jämn yta och fyller i alla mellanrum mellan plattorna.

Så vips har du ett nytt och fint soffbord.

Decoupage

Ett enkelt sätt att göra om lite hemma är att leka med sax, lim, lack och servetter. Med decoupage kan du pigga upp din saker och ge dem en speciell stil.

Hitta några servetter med tydliga motiv som du gillar. Du ska klippa ut dem och endast klippa i en fyrkant så du bara har en tunn urklippning av motivet.

Välj vad du vill fästa motivet på: ett ljus eller kruka brukar vara populärt.

Lägg servetten mot ytan där den ska fastna och börja stryka på lim. Du kan stryka på lite på baksidan först så den sitter fast. Var inte snål med limmet, det ska sitta ordentligt. Efter limmet har torkat kan du stryka över ett lacker lack över hela motivet för att ge den ett skyddande lager så den inte förstörs när man hanterar krukan eller vad det nu kan vara.

Gör egna lampor

Gör det själv-andan har fått stor spridning på nätet. Det finns många som visar upp sina händiga små knep och en populär sak är att göra sina egna lampor. Tack vara LED-lampor behöver man inte vara orolig för den alstrade värmen längre eftersom den är så låg. Du kan använda nästan vad som helst för att göra en egen lampfot eller lampskärm. Du kan klippa små bitar papper och klistra fast på en lampa, eller vika blommor av servetter och fästa på en risboll. Eller så dränker du snören i tapetklister och virar runt en uppblåsbar boll. Töm bollen på lyft och fäst fast en lampsockel.