Hushållstjänster


Vare sig man är i renoverartagen eller inte så finns alltid de där hushållsbestyren som ska göras varje dag eller varje vecka. Det är något inte kommer undan. De flesta av oss tycker nog att åtminstone någon del av huvudbestyren, tvätta, städa, laga mat, osv. är rätt tråkigt. Därför tänkte vi ge ett litet tips här om hur man faktiskt kan slippa bitar av detta till en inte alldeles för dyr penning.

Att nyttja så kallade hushållsnära tjänster är sedan 2009 mycket billigare än det tidigare varit. Efter en motion i riksdagen som inkom 2003 så kom senare ett förslag som 2006 slogs igenom och i juli 2009 trädde i kraft. Förslaget innebar att man vid anskaffandet av hushållsnära tjänster vilket innefattar rengöring, underhåll och tvätt, förkortat RUT, får göra skattereduktion på 50% – det så kallade RUT-avdraget.  Det innebär precis som det låter, att man sedan dess bara betalar hälften av vad man tidigare gjorde.

För att exemplifiera vad man idag kan få betala för att få till exempel städhjälp, så tar vi företaget Hemmiljö.se, ett städningsföretag som erbjuder städning i framförallt Stockholmsområdet. På deras hemsida kan du se priser för vad det kostar att få städning för en bostad i din storlek, och för hur ofta städningen sker. Det är givetvis ungefärliga priser och bor du på annat håll i landet så kan det såklart variera något, men det ger en hint åtminstone. Har du då till exempel en tvårumslägenhet på 50 kvadratmeter så betalar du för att få din lägenhet ordentligt städad två gånger per månad, strax under tusenlappen.

Om du ändå tycker att det inte låter så värst billigt så kan vi påminna dig om de andra fördelar som detta kan ge. För det första så försvinner den tråkiga bördan från städtvånget från dina axlar, för det andra så kommer du också genom detta att frigöra tid för dig själv och din eventuella familj. Istället för städning så finns nu ett antal timmar extra per månad för att hitta på något helt annat.

För ganska många familjer i dagens samhälle så är det ofta svårt att få tiden att räcka till. Det kan vara svårt att få till den där ‘familjetiden’ som är så viktig. Får man då en öppning på några timmar extra per månad så kan man även tillfredställa dessa behov utan att måsta försumma något annat som skulle ha blivit gjort under den tiden – städning till exempel!