Köpa gamla hus – vanliga problem


hus gammalt tegel_147935660Många väljer att köpa ett äldre hus eftersom de är billiga och ofta behov av renovering. Kanske tror man att man bara ska fixa det estetiska eftersom huset annars ser ut att vara i gott skick. Men när det kommer till äldre hus är det vissa saker man alltid ska kolla. 

Avloppen

Tvål, hud, hårstrån och avlagringar fastnar på rören och efter flera år byggs det upp ett lager som gör att avrinningen blir sämre. Till slut blir det helt stopp och allting hamnar på golvet istället. Äldre hus har oftast inte fått någon genomspolning och försämrad avrinning kan vara svårt att se när man inspekterar huset själv.Genom att spola avloppssystemet tömmer man rören helt från smuts och avlagringar. Det kan faktiskt ge rören längre livslängd eftersom det inte ligger kvar en massa material som äter på rören.

Radon

I hus som är äldre än 1960, vare sig det är småstadsvillor eller stora herrgårdar, användes blåbetong för att gjuta grunder, golv och väggar. I denna blåbetong finns radon som alltså ger strålning. Så länge man håller radonhalterna nere och har god ventilation i hemmet, är det inget farligt. Det är inte värt att bygga om huset för att ta bort blåbetongen. Om du misstänker radon i hemmet ska du kontakta kommunen som kan göra mätningar och se om huset faktiskt byggts med blåbetong.

Vattenskador och fukt

Dålig ventilation leder lätt till fuktproblem så besikta huset noggrant för att vara säker på att ingen fukt finns i väggarna.Ett annat problem som många inte vet om är att man kan få vattenskador genom att man ”chockar” huset. Ett gammalt pensionärspar som varit försiktig och sparsam med vattnet har inte haft några problem med vattenledningar. Men när en trebarnsfamilj flyttar in och tvättmaskin, dusch, bad, och kök används flera gånger om dagen, kan det räcka för att ett rör ska brista eller börja läcka vilket leder till vattenskador. Besikta skicket på rören och stammarna för att se till att de håller för den nya livsstilen.