När det nya huset står färdigt


Det kanske har tagit flera år att komma till denna punkt, men nu är äntligen huset klart och ni har säkert flyttat in för ett tag sedan. Oftast orkar man inte vänta tills bygget är helt klart. Vad står på agendan nu då?

Rensa trädgården

Det här bygget har säkert inte varit så snäll med marken. Det har behövts grävas en del och maskiner har åkt fram och tillbaka med husdelar och jord för eventuella skulpteringar av gården.

Man behöver inte ha en 100 % färdig trädgård bara för att huset är klart, låt det växa upp i sin egen takt. Men man kan hjälpa till genom att få bort allt onödigt material som bara ligger. Hur mycket byggnadsmaterial som lämnats kvar beror på vilket sorts avtal ni hade med byggfirman, men det kan vara så att lastpallar, kabeltrummor, förpackningar och annat blir liggandes. Ta bort det så fort som möjligt så ingen skadar sig och så trädgården får en chans att återhämta sig.

Ta en rejäl städdag

Gå igenom huset alla vrår och städa ut det totalt. Byggfirmor brukar inte göra mer än att grovstäda efter deras arbete är slutfört. Det kan fortfarande finnas byggdamm och smuts i varje rum.

Det snabbaste sättet är att ta dit en städfirma som går igenom huset från topp till tå. En engångsstädningen kostar inte så mycket, även om huset är stort.

Slutbesiktning

Innan ni skickar hem alla företag, ta dit en besiktningsman som kan göra en slutbesiktning av det nybyggda hemmet. Här beror det också på vilket typ av avtal ni har: i vissa fall är det företagen som måste står för eventuella missar och felkonstruktioner, men är du själv byggherren så faller ansvaret på dina egna axlar.