När olyckan är framme


Översvämning Den som äger ett hus vet att det är viktigt att sköta underhållningen. Att äga ett hus är inte det samma som att vara innehavare av en hyresrätt. Hyresgästen behöver i de allra flesta fall inte oroa sig nämnvärt över bostadens större underhåll då det i huvudsak är hyresvärdens uppgift.

Men den som äger ett hus får räkna med att själv åtgärda uppstådda skador. Det kan till exempel handla om mögelskador, uppruttnade takbjälkar, läckande tak o.s.v. Vanligt är att vattenskador uppstår på huset. Det är inget roligt att handskas med och dessutom kostar det masa onödiga pengar. Det är egentligen pengar som man gott och väl hade kunnat spara om man bara gjort allting korrekt för att förebygga vattenskadan. Det är dock lätt att vara efterklok. När skadan väl är skedd gäller det att ha en bra försäkring. Faktum är att försäkringsbolagen årligen betalar ut miljardbelopp för vattenskador.

Innan det är möjligt att reparera en vattenskada så måste fukten i huset torka, vilket ibland kan ta flera månader. Risken för vattenskador föreligger ju specifikt i våtrum, men självfallet finns det även skräckhistorier om hur det har regnat in i exempelvis vardagsrummet och förstört parketten.

Byggföretagen som bygger nya hus tar vara på nya kunskaper och tänker på att bygga rätt redan från början för att minska risken för vattenskador. Men en stor del av ansvaret lägger på husköparen. Det gäller verkligen att underhålla de viktiga våtrummen som exempelvis badrum och kök. Att installera en vattenfelsbrytare är någonting alla husägare borde göra. Med den är det möjligt att stänga av allt vatten när bostaden lämnas Och om man exempelvis skulle få en läcka på ett rör så bryts vattentillförseln per automatik. Förmodligen långt innan husägaren själv skulle upptäcka läckan.