Sommarfixa på huset


man målar undertakNu när sommaren är här och vädret tillåter oss att vara ute är det dags att titta på renovering. Hur är husets skick och är det något som behöver göras för att bevara dess hälsa så att det kan skydda dig och din familj genom ännu en vinter?

Måla om

Ett bra sätt att skydda huset och minska framtida renoveringskostnader är att måla om huset om det har träpanel. Om man har akrylatfärg så bör detta göras ungefär var tionde till var tolfte år och nästan dubbelt så ofta om man har målat med slamfärg.

Rengör och laga tak

Även taket behöver lite omvårdnad. Oavsett om man har tegel, betong eller plåttak så är det viktigt att regelbundet tvätta det och kolla efter diverse skador. Hur grundläggande rengöringen behöver vara beror helt och hållet på hur smutsigt taket är. Om ni bor i ett läge med mycket växtlighet eller fukt så brukar tillväxten på taken vara betydligt större än i torra miljöer. Mossa, alger och lavar är de vanligaste bovarna som gillar att bosätta sig på taken men tyvärr kan vara skadliga. I värsta fall kan de bidra till att betong och tegelplattor spricker och går sönder vilket gör att man behöver ersätta dem.

Om det blir mindre skador på plåttak så finns det även sätt att laga dessa men om det gått så långt kan det oftast vara bäst att byta hela ytan. En lösning som blivit väldigt vanlig när man är i den situationen är att använda sig av företaget Falsats plåttak. Det använder sig nämligen av en speciell konstruktion som gör det betydligt enklare och där med billigare att lägga.

Lägg om plattor

Även trädgården behöver sin omtanke på sommaren. Ett bra sätt att höga standarden är att ta sig tid och lägga om plattorna i trädgården. Detta är en stor kvalitetshöjning utan att för den delen kosta allt för mycket pengar. Instruktioner om hur du lägger plattorna kan du finna på denna sidan.