Stora projekt ute


Hus

Drömmer du om att en vacker dag få äga ett eget hus? Att kunna fixa och dona som man vill, och verkligen satsa fullt ut på sitt boende? Ja, du är inte ensam. Och sedan får man inte glömma de som redan äger ett hus.

Fördelen med att känna en husägare (vilket sannolikt de flesta gör) är att ha möjlighet att få inblick i vad som krävs för att äga ett hus. Det är minsann inte en dans på rosor alla gånger. Att äga ett hus innebär att löpande arbete måste ske. Det räcker inte med att göra i ordning sitt hus en enda gång och tro att ingenting mer behöver göras. Det är dessutom stor skillnad på att bo i hyresrätt och exempelvis bostadsrätt. En hyresgäst behöver inte ensam sköta allt underhåll av bostaden.

Är man husägare axlar man dock ansvaret att sköta underhållet. För sitt eget bästa, och för att inte riskera ekonomiska förluster. Det innebär att saker och ting måste åtgärdas som du förmodligen inte tänker på. Visste du till exempel att det är viktigt att tänka på att hålla husgrunden fri från fukt.? Det kallas dränering. Att dränera en källarvägg innebär att man gräver ett ca 1 meter brett dike intill källarväggen. Och djupet bör uppgå till ca 2, 5 meter under husets grundsula. På så sätt dräneras oönskat grundvatten och ytvatten bort.

Och skulle det visa sig att inte taket håller tätt så är det bara att ge sig på ett takbyte. Det mest tidseffektiva är att anlita en expert för det ändamålet. Det gäller främst för plåttak då specialistkunskaper krävs. Ett annat ingrepp som de allra flesta klarar själva är ommålning av fasaden. Det är alltid viktigt att hålla fasaden fräsch. Det ingår ju faktiskt i det första intrycket man får av huset. Det är alltid trevligt med en altan, och det finns ju vissa hus som saknar det. En altan ökar både trivsamheten och värdet på huset. Altanbygge kan givetvis även vara aktuellt om man vill förnya sig och den befintliga altanen är sliten eller omodern.