Att måla snyggt


Ska du måla väggarna hemma istället för att sätta upp tapet? Följ då våra råd nedan för att få det bästa resultatet som du stolt kan visa upp för familj och vänner. 

Förarbetet

Det här är som 80 % av resultatet påverkas. Har man gjort ett dåligt förarbete som kommer det att synas, speciellt när man målar. Man behöver ett torrt och slätt underlag som tar emot färg bra för att det ska se snyggt ut.Gamla tapeter kan målas över men man borde ta bort skarvarna och spackla igen för att få släta väggar utan kanter. Det betyder att det går inte att göra allting på en dag. Spacklet måste få tid på sig att torka innan man kan slipa ned det och måla över.Tänker du istället måla om en vägg som redan är målad så kanske du behöver grundmåla först beroende på vilken typ av färg du har. Tänker du gå från väldigt mörk till ljus sparar du på din specialbeställda färg genom att grundmåla vitt först.Innan färgburken ens öppnats ska man täcka över golv och möbler med plast för att skydda dem. Man kan gärna tejpa fast golvplasten så den inte glider runt.

Själva målningen

Måleri Väst är en välkänd firma i Varberg som alltid yttrar på att kvalitetsfärg kommer man längre med och får bättre resultat. Och de har helt rätt.  När du väljer målarfärg är det lätt att välja den billigaste. Gör inte det. Du kanske sparar in några hundralappar men istället måste du måla två eller fler extra lager och då behöver du mer färg istället. Eller så sitter färgen inte lika bra. En billigare färg kan också vara svårare att torka av.Att använda en roller går snabbast och minskar risken för ränder. Men det betyder inte att man ska lägga undan penseln.Innan du börjar måla ska du klistra fast maskeringstejp på all ytor där du inte vill få färg av misstag, som runt listerna. Därefter går du längs hörnen och listkanterna med penseln för att komma åt överallt.Därefter kan du ta fram rollern. Ju längre hår rollern har desto grövre och mer strukturerad yta får väggen. vill du ha den riktigt slät ska du välja en skumgummiroller.  Ha rikligt med färg men akta så det inte droppar. Rolla långsamt, försök inte stressa på färgen. Rolla alltid uppifrån och ned eller tvärtom, byt inte håller och riktningar hursomhelst för det kommer att synas senare. Efter en vägg är klar går du med rollern och drar den över väggen en sista gång för att jämna ut eventuella kanter och tjockare lager med färg.Stryk alltid på två lager färg, även om det ser ut som väggarna är helt täckte. Beroende på ljuskälla kan det vara missvisande. Efter att andra lagret har torkat är det fritt fram att ta bort maskeringstejpen och beundra arbetet du har lagt ned.