Fint i huset


gardinAtt inreda sitt hem storstilat så till den grad att det är en njutning att få stega in genom dörren efter en lång arbetsdag och känna att man nu har kommit till sin fristad, den plats man tillåts slappna av, se sig omkring och verkligen känna i hela kroppen att detta är den plats som är mitt hem. Vi tänkte här ge tips på en av komponenterna som ordnar detta.

Gardiner

Det är gardiner vi tänkte tipsa om idag. Gardiner finns i många olika stilar och utformningar vilka har olika funktion. Vill ni se lite olika varianter så kan ni ta en titt på denna sajt. Gardiner har funnits sedan mången år tillbaka i tiden. De hade till en början som främsta funktion att skydda mot solen och var därför estetiskt sett inte något speciellt komplicerad historia. De tillverkades i lite allt möjligt – mat tog alltså tillvara på det som fanns till sitt förfogande att använda och lät fantasin flöda under skapandeprocessen. Men med åren har gardinerna som vi vet fått annan betydelse än bara som ett skydd mot solen. Om vi ser lite bakåt i tiden kan vi se att de gjordes för att skapa ett intryck av pompa och ståt i stora salar och rum, på exempelvis slott.Att hitta rätt gardiner kan vara krångligt om man inte har ett gott öga för saken. Dessutom så passar sig olika typer av gardiner för olika rum. Det gäller således att veta vad det är man är ute efter och till vilket rum det ska tillhöra. Vi ska ge några proffstips inspirerat från en artikel i Hemmets veckotidning tidigare i år.

  • Satsa på att ha längder i de rum som du inte vill byta gardiner i så ofta. Det är klassiskt snyggt och ska gärna ha naturfärger som man inte tröttnar på i första taget. Det finns även så kallade fodrade längder som går att vända på. Perfekt om man vill ha en färg som passar för sommar och en för vintern.
  • I stora fönster så satsar du med fördel på skenor med flera spår. Då kan du ha gardiner i flera lager som du kan flytta runt efter eget tycke och smak. För att fönstren ska se lite mindre ut så kan du välja ett mönstrat tyg.
  • Vill man ha långa gardiner som ska ligga på golvet ska man se till att de är ungefär två decimeter för långa för att det inte ska bli alltför fluffigt. Ska gardinerna gå ned till golvet bör de sluta ett par centimeter ovanför golvet.