Gamla rör


När man bor i ett gammalt hus eller nyss köpt ett renoveringsobjekt är det lätt att glömma bort vad som finns bakom väggar och under golv. Det är tyvärr där, i det osynliga, som många problem startar. 

Krypgrunden

Till och med nya hus får någon gång problem med sin krypgrund. Därför är det viktigt att titta till den i alla fall en gång om året. Anticimex estimerar att ungefär varannan krypgrund får någon gång problem med fukt eller mögel. Varför bygger man så ofta hus med krypgrund? För att det är enkelt och billigt.Har man väl drabbats av fukt eller mögel kan det gå upp till hundratusen kronor att åtgärda. Bara av den anledningen borde man sköta den. Om du misstänker att du har fukt eller mögel i krypgrunden, ta in en fackman för besiktning. Förhoppningsvis är problemet bara i förstadiet och kan enkel åtgärdas.

Avloppen

Gamla rör kan spricka, så enkelt är det. Då får man ringa in en rörmokare som fixar problemet. Det kan bli på tal att byta ut rören helt, eller så kan de lagas. Men eftersom man aldrig ser rören är det sällen man upptäcker problem förrän skadan redan är skedd. Har man tur bor man i en stad som har företag som kan rycka ut dygnet runt, såsom Rörjouren i Stockholm. Många rörmokare, såsom det här företaget, kan även hjälpa till med andra problem som för VVS och vattenskador.För att förebygga att sådana här situationer uppstår ska man vara försiktig med vad som hamnar i avloppet och vasken. Om du skalar potatis eller rensar fisk är det bra att ha en extra sil över vasken. Vasken och avloppet är till för att leda bort vatten, inte matrester. Spola genom rören med kokande vatten då och då för att lösa upp fettlagret som fäster på insidan av rören. Fettet leder inte bara till stopp utan är även en perfekt plats för blomflugor att lägga ägg.Se till att rensa golvbrunnen från hår och hudlager två-tre gånger i veckan. Hårbollar och smuts är ett vanligt problem i golvbrunnar. Här kan man också spola genom systemet med kokade vatten.Och innan man häller i hårda rengöringsmedel som Mr. Muscle ska men veta vilket material rören är så man inte håller i frätande vätskor i ett rörsystem som inte kan hantera det.