Lägga in golvvärme


Många människor idag har just golvvärme högt uppe på önskelistan när det kommer till renoveringar i hemmet, och med god anledning. Det är trots allt fantastiskt härligt att gå omkring barfota på ett varmt golv.1214214-underfloor-heatingFör den som inte vet är detta ett värmesystem som först värmer upp golvet som sedan avger denna värme till resten av rummet. För att denna form av värmesystem skall vara energieffektivt krävs att grunden under betong plattan har försetts med en tillräckligt tjock värmeisolering.Det finns tre olika typer av golvvärme:

  • Elektrisk – den elektriska golvvärmen fungerar på så sätt att en elektrisk ström leds genom slingor, i dessa slingor sitter det motstånd som ger en ström, som kombinerat med spänningen bildar en effekt som avges genom golvet som värme. Tidigare var det vanligast att man använde elektrisk golvvärme under klinker i rum som badrum och kök, men numera läggs det även under golv som laminat och parkett.
  • Luftburen – i detta system gjuter man in ventilationsrör i betongplattan, genom dessa rör leder man varmluft med hjälp av ett fläktsystem.
  • Vattenburen – jämfört med element är vattenburen golvvärme ett lågtemperatursystem. I detta system, precis som för luftburen golvvärme, gjuter man in rör i betongplattan, dessa rör är normalt sett av stål eller koppar. Genom dessa rör leder man sedan varmt vatten.

En stor anledning till att folk drar sig från att lägga in golvvärme är att många anser det vara för dyrt då man även måste leja någon för installationen. Men så är inte alltid fallet. Företaget floore har ett gör-det-själv-kit som man köpa och installera själv.En av de största fördelarna med golvvärme är att man får en varmt och behagligt golv, men det är även bra för våtutrymmet som behöver torkas och ventileras snabbt. Och med golvvärme kan faktiskt sänka lufttemperaturen i rummet med någon grad utan att man egentligen känner av det, tack vare att just fötterna hålls varma.