Fixa badrummet


Ett tråkigt badrum från 70-talet med gul plastmatta och gult kakel är inte så roligt att behöva besöka flera gånger om dagen. Det ger heller ingen ro när man vill ta ett avkopplande bad. 

Ett vackert badrum gör mycket för huset och det är faktiskt inte så svårt att fixa som man kanske tror. Det gäller bara att ha en helg eller två ledig. Det första man måste göra är att välja kakel. Det är det absolut säkraste materialet att klä våtutrymmen med och det finns numera i hundratals storlekar, färger och strukturer.

Stonefactory säljer kakel och klinker och de har ett brett utbud inom båda kategorierna. Titta gärna in där för lite inspiration. Man kan faktiskt lägga kakel på kakel. Om man inte vill riva bort gammalt kakel man men helt enkelt rispa de gamla kakelplattorna så att de nya får något att fästa i.

För att lära dig mer om hela proceduren kan du titta på videos på YouTube. Det viktigaste att tänka på är att spenderat mest tid med tätskiktet så att det blir perfekt utfört. Små misspass med kakelplattorna går alltid att ordna med fix och fog med brister i tätskikten kan i värsta fall leda till vattenskador. På golvet kan man välja mellan plastmattor eller köra klinker.

Klinker är tåligare än kakel och därför bättre lämpad för golvet. Här behöver man också vara noggrann och se till att följa vissa regler för att göra det fackmannamässigt. Eftersom man inte kan kan helt säkert göra hål i kaklet när allt är klart så borde man planera ut vart man vill ha handfat, hyllor och andra fasta inredningsdetaljer på förhand. När man ändå håller på att förändra badrummet kan man även överväga att installera en badrumsfläkt.

Vid både duschar och varma bad skapas ånga och fukt som lägger sig på både väggar och tak, detta kan i sin tur leda till fuktskador. De flesta badrum kan verkligen dra nytta av ett fläktsystem och man kan köpa dem med eller utan automatisk styrning, den vanligaste typen är en fläkt som styrs av fukten i badrummet. När fuktnivåerna går över en viss gräns slås då fläkten på automatiskt och när de återgått till att vara tillräckligt torrt i rummet så stängs den sedan även av automatiskt.

En vanlig flödesmängd för badrumsfläktar är mellan 90 och 100 kubikmeter luft i timmen, något som är lagom för det flesta badrummen. Oavsett vilken fläkt man väljer är det bäst att installera den så långt bort från dörren som möjligt och högt uppe i rummet.