Renovera för bättre hållbarhet


Hållbarhet är en allt viktigare del av samhället. Men många av oss bor i hus som byggdes långt innan majoriteten av oss började tänka seriöst på hur hållbarhet påverkar oss och våra hem. När vi dock renoverar idag är detta något man nog vill hålla i åtanke från planeringen till slutfört projekt.

Samla information

När man börjar planera för en renovering är det smart att ge sig ut och samla på sig information om hur bättre hållbarhet kan uppnås genom den renovering man tänkt göra hemma. En sajt som Informationscentrum för hållbart byggande är en väldigt bra plats att börja på. Inom kort kan man nog utesluta en del material och metoder som experter avråder oss från att använda och istället satsa på mer fördelaktiga alternativ.

Välja lokala material

En stor satsning i världen idag är att få folk att använda mer närproducerade varor för att minska inverkan globala transporter har på miljön. Här i Sverige produceras det många fantastiska naturmaterial som vi med fördel kan använda oss av för att hjälpa till i detta avseende.

Minska energiförbrukning

Vi kan också ta ett steg i rätt riktigt genom att renovera för att sänka hemmets energiförbrukning. Att förbättra aspekter som isolering och ventilation kan vara mycket bra för husets kvalitet samtidigt som det kan sänka energiförbrukningen. Och kan man hjälpa miljön samtidigt som man spar pengar är ju detta något som ger igen dubbelt upp.

Tänk långsiktigt

När vi väljer material är det alltid smart att titta på möjligheterna för dessa att återanvändas eller förnyas. Att exempelvis lägga ett nytt golv som går att slipa ett par gånger är ett mer hållbart alternativ är något som måste bytas ut helt som det slits med tiden eller blir skadat.