Välja uppvärmning


Att värma upp sin bostad måste förstås alla göra på ett eller annat sätt. Bor man i lägenhet så är det i regel genom ett elavtal med en elleverantör som levererar ström till den bostad du bor i som du får din uppvärmning, samt via värmeelement runtom i lägenheten. Är du istället husägare så finns det en hel del alternativ att välja bland.

EldVåra exempel har vi hämtat från en artikel i Göteborgsposten där man går igenom några av de vanligaste sätten man har att välja på att värma upp bostaden med. Vi har valt ut några av dessa som vi tycker är bra alternativ.

Vedpanna

Vedpanna är det vanligaste biobränslet. Detta innebär att när man eldar i en modern panna så är det väldigt små utsläpp i miljön. Investeringen i en vedpanna ligger kring 90 000 kronor inklusive installation. Fördelarna är att det är låg bränslekostnad per år om du har bra tillgång på ved. Det är dessutom som sagt miljövänligt. Däremot kräver det stor lagringsplats för ved och en stor arbetsinsats från klyvning och stapling till själva eldningen varje dag.

Braskamin

Braskaminen finns också med i jämförelsen som GP gör. Man kan säga att den har ungefär samma fördelar som en vedpanna med låg bränslekostnad och att det är ett förnybart bränsle. Men det ska sägas att en braskamin passar nog bäst som komplement om man har exempelvis direktverkande el.  En annan fördel är förstås att de skänker en härlig mysfaktor och ser snygga ut i inredningen.  Ta en titt exempelvis på dessa kaminer från Sweep.nu, de skänker en härlig stämning till hemmet, samtidigt som det ger bra värme i det rum den sitter.

Bergvärmepump

En bergvärmepump hämtar värme från berggrunden och grundvattnet med en slags cirkulerande vätska som ligger i en slang i ett borrhål i marken på din gård. Detta är ett bekvämt sätt att värma upp huset. Fördelarna är att det är väldigt lättskött, miljövänligt och det är en låg årskostnad jämfört med många andra uppvärmningssätt. En nackdel är dock att det är en ganska stor investering att borra efter bergvärme.